Translate

domingo, 23 de noviembre de 2014

Twitter i Instagram

En aquesta entrada parlarem sobre twitter i instagram, les noves eines que tan de moda s’han posat i que hem conegut la majoria en aquest màster en Formació de Professorat. Tots els docents que s’estan adaptant a les TIC i a totes les seves avantatges que ens ofereix la web 2.0, ja estaran al dia dels beneficis que poden aportar les xarxes socials.
El primer dia de classe, a l’assignatura de processos i contextos educatius, crec que tots, vàrem sortir una mica sorpresos, per les noves tasques que hauríem de fer durant l’assignatura. Havíem de crear-nos un compte de twitter i de instagram... que? Per a què això? Més xarxes socials? Que té a veure això amb la docència? Eren algunes de les preguntes que ens fèiem molts de nosaltres aquell mateix dia al sortir de classe... la majoria de nosaltres mai havíem emprat aquestes eines.

La meva idea de twitter, és que era una eina en què sols servia per seguir la vida de gent famosa, per xafardejar, etc... però clar, no en tenia ni idea de la utilitat que se li pot donar a aquesta eina.
Està clar que la meva visió ha canviat totalment, respecte a twitter, crec que és una eina de comunicació extraordinària. En l’àmbit educatiu, crec que pot servir com un element motivador pels alumnes, on podem despertar el seu interès per les nostres assignatures. Aquesta eina, ens permet enviar i rebre missatges curts, de no més de 140 caràcters, el qual obliga a un bon nivell de precisió conceptual, enfocant amb l’essencial, a més de utilitzar el #hastag, de forma que es facilita la tasca de trobar els tweets més rellevants associats a cada assignatura o tema, això transforma el twitter en una eina genial per a poder generar diàlegs i discussions, cosa que alimenta els aprenentatges a través de les actualitzacions constants. El twitter ens serveix tant per ensenyar als demés com per aprendre nosaltres mateixos.
Està clar, que avui en dia, penso que twitter, és una de les millors eines per transmetre, formar i permetre aprenentatges globals, dinàmics i canviants. A través de twitter, entrem en una educació més adequada a les necessitats actuals i aconseguim com hem dit abans, despertar el interès dels estudiants pels aprenentatges a través de les interaccions en les seves xarxes. Però clar... també és veritat que s’ha de saber utilitzar bé. Si un no li fa un bon ús... doncs passa el que passa. Jo personalment, no l’havia utilitzat mai, vaig començar a utilitzar-la a partir de l’assignatura processos i contextos... i vaig començar a seguir als companys de classe, professors meus de universitat, diaris, revistes d’educació, revistes d’educació física... cosa que m’ha fet veure una quantitat de informació imaginable del sector que desitjo, sobretot de l’àmbit de l’educació i de l’educació física. He passat de no conèixer aquesta eina, a estar bastant en contacte amb ella, a conèixer noves visions, a estar al dia, a formar-me contínuament... per tant serà una eina que seguiré utilitzant un cop acabada aquesta assignatura.
I de instagram també crec que pot ser una bona eina educativa, una manera diferent de transmetre informació o conceptes a través de imatges... o no és cert allò que diuen que, una imatge val més que 1000 paraules? Amb instagram es pot transmetre conceptes d’una forma més visual i d’aquesta forma poder transmetre la informació de millor manera, o de manera gràfica allò que un vol representar, sols fa falta tenir una mica de creativitat. Dintre de l’educació, aquestes imatges per exemple, es poden utilitzar com a recurs per a poder recolzar les nostres explicacions, i crec que així he fet en el meu blog, on he intentat representar amb una imatge allò que volia transmetre.

En definitiva, podem establir que una xarxa social com twitter o instragram, la transmissió de informació de rellevància i la seva interacció, són els pilars fonamentals, són en si mateix eines formatives o, no és una realitat que tots aprenem diàriament a través dels tweets o de imatges?
Els models educatius tradicionals, del que tant hem parlat, han d’adequar-se a les noves tendències de la societat. I ara més que mai, penso que les xarxes socials són clau per deixar enrere el model educatiu, tancat i estructurat de tots aquests anys enrere. El nou rol del professor passar per ser un professor en xarxa.


No hay comentarios:

Publicar un comentario