Translate

miércoles, 29 de octubre de 2014

aiiii.... currículum, currículum...




Bones a tothom, 

En aquesta entrada de blog, parlarem del tan famós currículum educatiu del sistema espanyol, d’aquell que hem de seguir lletra per lletra, d’aquell que dia a dia ens va ofegant, d’aquell...

Bé, per començar m’agradaria situar-nos, què entenem per currículum educatiu? El currículum educatiu, és el conjunt de competències bàsiques, objectius, continguts, mètodes pedagògics i criteris d’avaluació de cada matèria que s’ensenyen en un programa educatiu. 

Avui en dia, a gairebé a tots els professors que se’ls hi parlis del currículum, bufen... perquè bufen? La majoria et diran, per què no et deixa respirar, no et deixa treballar, etc...



És cert això? Què passa realment? El què està passant, és que els professors s’estan trobant que el currículum aposta  per una major concentració i centralització dels continguts, per la uniformitat, la rigidesa, per un currículum sobrecarregat,  en comptes de què sigui una cosa flexible, que tinguis autonomia i llibertat d’ensenyament. 

El currículum està sent un problema sense resoldre. No es tracta de imposar més i més continguts d’aprenentatge, com és fa, sinó com es dinamitza, com l’adapto a les exigències i necessitats de l’alumnat. D’aquesta manera com està, acaba essent un instrument sobrecarregat i de difícil compliment en les planificacions i en les programacions de l’aula, el què provoca la frustració del professorat.







Està clar que s’ha de reformar l’estructura  del currículum, introduir metodologies actives de treball amb l’alumnat i entre els docents (cosa que és impossible, si es fa, és impossible complir els objectius marcats del projecte, el currículum et seguirà estrenyent més el coll), d’atorgar un paper diferent de l’avaluació, què l’aprenentatge cooperatiu siguin la base de l’adquisició del coneixement, habilitats, destreses i valors, però per fer això, amb l’actual currículum no arribaríem ni a la meitat dels objectius que imposa. No hi ha temps per a tant, una llàstima. El primer polític que intenti “tocar” aquest document, com diu la nostra professora Gemma Tur (2014), no sap on s’ha ficat, se n’anirà al carrer directament.

I què passa? Molts professors opten per seguir el llibre de text, pensant que així tindran temps per poder complir els objectius marcats pel currículum, però no és el llibre de text el mateix? Quantes vegades en la nostra etapa escolar no hem acabat els llibres? O ens hem saltat temes? Les editorials fan els llibres marcats pel currículum educatiu, així que estarem davant del mateix problema.



Pot ser,  tot és solucionarà el dia que deixin entrar als experts en educació (professors, pedagogues, etc.), a l’elaboració d’aquest currículum. Potser seria millor actualitzar-lo, no seguir omplint-lo de continguts, d’objectius..., fer que sigui més fàcil de complir i sobretot en què hi hagi els continguts bàsics imprescindibles i deixar de costat tant de contingut bàsic desitjable, tal  com diu Coll i Martín (2006), en el llibre de Zabala i Arnau (2009).

Per acabar, aquí us deixo una notícia d’un diari, que ens explica una mica per sobre els motius del fracàs escolar. El podeu veure AQUÍ.






3 comentarios:

  1. Estic d'acord amb tu, Toni. Jo també opino que el currículum és massa extens i que s'hauria d'adaptar a les noves necessitats de l'alumnat.
    Però com va dir na Gemma en el seu dia, és impossible trobar un polític que tingui prou valor per tombar el currículum que tenim. Segur que les editorials treurien fum pels queixals XD Actualment els llibres són els nous currículums...
    Les fotografies que has penjat en aquesta entrada m'han encantat, trobo que són molt crítiques amb la situació actual. Sembla que el govern estigui en contra del nostre sector cada cop que amplia el currículum!

    ResponderEliminar
  2. Hola, Laia i Toni. Us voldria recomanar aquest link : http://pitiusesacordeducatiu.blogspot.com.es/ on podreu veure que força gent implicada en l'àmbit educatiu aquí a les illes ja s'està movent i ja es fa feina per millorar la problemàtica dels continguts, els llibres i els currículums.

    ResponderEliminar
  3. Gràcies Genaro, molt interessant aquesta web, no sabia d'aquesta.

    ResponderEliminar